Ağrı’da Demircilerin Sıvat Mesaisi

Ağrı’da Demircilerin Sıvat Mesaisi
Ağrı'da bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte yaylaların yolunu tutan Ağrılı besiciler hayvanlarını sulamak için yaylada kullandıkları demir sıvatları temin etmek için demircilerin yolunu tutuyor.

Ağrı'da bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte yaylaların yolunu tutan Ağrılı besiciler hayvanlarını sulamak için yaylada kullandıkları demir sıvatları temin etmek için demircilerin yolunu tutuyor.

Son dönemde besicilerin yoğun demir sıvat talebini karşılamaya çalışan Ağrılı demirciler yoğun mesai harcıyor.

Yaklaşık altı ay kış mevsiminin sürdüğü kentte baharın gelmesiyle birlikte iş sezonunu başlatan demirci esnafı, besicilerin yaylaya çıkmaya başlamasıyla beraber durgunlaşan işlerinin yeniden canlanmaya başladığını söyledi. Son dönemde besicilerin yoğun ilgi gösterdiği demir sıvatların, yaylalarda hayvanların sulanmasında oldukça pratik bir araç olduğunu belirten Demirci esnafı, talebi karşılamak için yoğun mesai harcadıklarını belirtti.

ter1.jpeg

‘Pratik bir araç’

Günde ortalama 5 tane demir sıvat sattıklarını belirten Demirci Esnafından Mehmet Uçar, uzun bir kış mevsiminin ardından havaların ısınmaya başlaması ile birlikte besicilerin yaylalara çıkmaya başladığını ifade ederek, durgun olan işlerinin yeniden canlandığını kaydetti. Uçar: " Malum kış ayları ile birlikte demirci esnafının Ağrı'da işleri durgunlaşmıştı. Bizler genelde bahar ve yaz aylarında çalışıyoruz. İşlerimiz özellikle bu aylarda mera ve yaylaların açılması ile birlikte yeniden başlıyor. Bu yılda öyle oldu. bu günlerde yaylaya giden besicilerimiz hazırlıklarını yapmaya başladı. Genelde yaylaya götürdükleri hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşılamak için suyun olmadığı yerlerde sıvat ihtiyacı oluşuyor. Bunu da son dönemde yaptığımız demir sıvatlarla karşılamaya çalışıyorlar. Eskiden besiciler tahta sıvatları kullanıyorlardı ama tahta sıvatlar suya dayanıklı olmadıkları için pek kullanışlı olmuyor, sadece yemlemede kullanılıyor. Beton sıvatları da taşımak, götürüp getirmek oldukça zor. O yüzden insanlar demir sıvatlara yöneliyor. Bu sıvatlarıda bizler saclardan yapıyoruz. Bu dönemde de günde en az 5 ila 10 tane yapmamız gerekiyor. Şu an yoğun siparişlere yetişemiyoruz diyebiliyorum. Tanesini 2 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla yapıyoruz. İnsanlar bunları çok rahat araçlarına yükleyip yaylalarda istedikleri alanlara bırakıyorlar. Sezon sonunda da geri alıp getirebiliyorlar. Bunun yanında yaylacıların benzer pratik malzeme talepleri de oluyor. Onları da yapıyoruz. Bu yüzden bu dönemde işlerimiz gayet iyi diyebilirim." dedi.

ter2.jpeg

‘Taşınması kolay oluyor’

Yaylacılardan Ersin Polat ise: " bizler yıllardır burada hayvancılıkla geçinmeye çalışıyoruz. Bahar ayının gelmesi ile birlikte yaylaya çıkmaya başladık. Gittiğimiz yaylalarda yağmurların durması ve karların erimesinden bir süre sonra su sorunu oluşuyor. Hayvanlarımızı sulamak amacıyla sıvatlara ihtiyacımız oluyor. Eskinden tahta olanlar vardı ve çok kullanışlı değildi. Devletin meralara bıraktığı beton sıvatlarda bazen uzak kalıyor ya da yeterli olmuyor. Bu yüzden son dönemde saclardan yapılan bu sıvatlar oldukça kullanışlı ve taşınabilir olması nedeni ile tercih ediyoruz. Bu yüzden buraya önceden sipariş ettiğimiz sıvatları almak için buraya geldik. İşimizi oldukça kolaylaştırıyor." ifadelerini kullandı.

ter3.jpeg

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.