Ağrı'da Otlu Peynir Yapımı İçin Hazırlıklar Başladı

Ağrı'da Otlu Peynir Yapımı İçin Hazırlıklar Başladı
Ağrı'da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynirin yapımında kullanılan sirmo, heliz, mende gibi doğal otların hazırlanması telaşı başladı.

Ağrı'da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynirin yapımında kullanılan sirmo, heliz, mende gibi doğal otların hazırlanması telaşı başladı.

Ağrı'nın yöresel lezzetleri arasında önemli bir yere sahip olan otlu peynirin yapımı için çalışmalar devam ediyor. Yüksek rakımlı bölgelerde kendiliğinde yetişen sirmo, heliz, mende gibi yöresel otları toplayan kadınlar, peynir yapımı öncesi bunları ayrı ayrı doğrayarak salamuraya bırakıyor. Otlu peynir için mesaiye başladıklarını ifade eden Ayşe Turan isimli kadın, “Bölgemizde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirdir. Bahar aylarıyla birlikte dağlarda otlu peynirin yapımında kullanılan sirmı, heliz, mende gibi bitkileri toplayarak eve getiriyoruz. Bu bitkileri temizleyip doğradıktan sonra salamuraya bırakıyoruz. Daha sonra sağdığımız sütten yaptığımız peynire bu bitkileri katıyoruz. Bu bitkiler peynire lezzetli bir tat katıyor. Bizde yaptığımız peyniri gömerek kış mevsiminde tüketiyoruz” dedi.

ot.jpeg

Kaynak:Canan Söğüt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.