Anzak Günü nedir, neden kutlanır?

Anzak Günü nedir, neden kutlanır?
Anzak Günü, Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan 1915 Çanakkale Savaşı'ndaki Anzakların, yani Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin karaya çıkışının yıldönümü olarak kutlanır.

Anzak Günü, her yıl 25 Nisan'da Avustralya ve Yeni Zelanda'da önemle anılan bir gündür. Anzak, "Australian and New Zealand Army Corps" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bu gün, Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan 1915 Çanakkale Savaşı'ndaki Anzakların, yani Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin karaya çıkışının yıldönümü olarak kutlanır. Ancak Anzak Günü sadece bir savaşın anısını değil, tüm savaşlarda, çatışmalarda ve barışı koruma operasyonlarında hayatını kaybeden Avustralyalıların anıldığı bir gündür.

Anzak Günü, cesaret, dostluk ve vatan sevgisi gibi değerleri temsil eden "Anzak ruhu"nu yaşatmak ve milli kimlik duygularını güçlendirmek için önemli bir fırsattır. Bu günde Avustralya'da ve dünyanın birçok yerinde Avustralyalı gazilerin hizmetleri ve fedakarlıkları özel törenlerle anılır.

Anzak Günü'nde Gelibolu Yarımadası'nda yapılan önemli etkinliklerden biri de "Şafak Ayini"dir. Şafak Ayini, Anzak Günü'nün sabahında Gelibolu'daki Anzak Tören Alanı'nda gerçekleşen anma törenidir. Binlerce kilometre uzaklıkta Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen ziyaretçiler, sabahın ilk ışıklarında Gelibolu'da bulunan Anzak Koyu'nda hayatını kaybedenleri anmak için bir araya gelirler.

Şafak Ayini, katılımcıları arasında güçlü bir kimlik algısı oluşturur, vatanlarına duydukları aidiyet duygusunu pekiştirir ve tarih bilincini geliştirir. Bu anma ritüelleri, sadece tarihsel bir olayı hatırlamaktan öte, toplumların milli kimliklerini ve tarihlerini korumalarına yardımcı olur.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.