|
|
|
E-Posta Bültenimiz
Yayınlarımızla ilgili gelişmeleri takip etmek için lütfen E-Posta Bültenimize üye olunuz.
|
|
Yazar
|
Georges Sorel
(Kasım 1847–Ağustos 1922) Orta sınıf bir aileden geliyordu. Paris’te École Politecnhique’te inşaat mühendisliği eğitimi gördü. 22 yıl boyunca devlet memuru bir mühendis olarak çalıştı. 1892 yılında istifa etti. Politika ile 45 yaşına kadar ciddî biçimde ilgilenmedi. Yayınevimizden çıkan ve lanetlenmesine sebep olan Şiddet Üzerine Düşünceler, ilk kez 1906’da bir makaleler dizisi olarak Le Mouvement Socialiste’te (Sosyalist Hareket) yayınlandı ve birçok dile çevrildi. Şiddet Üzerine Düşünceler, kitap olarak ilk kez 1908 yılında yayınlandı. Nietzsche ve Bergson ‘felsefelerinden’ etkilenmiştir. E. Bernstein ve B. Croce’un Marksizm eleştirilerinden etkilenerek ‘Marksizmin krizde’ olduğu sonucuna varmıştır.
Demokrasinin ve demokrasi düşüncesinin kararlı düşmanı Sorel’e göre, Marksist antagonizma düşüncesi içinde kalabilmenin, onu yeniden üretebilmenin ve devletin gücünü yadsımanın yegâne koşulu şiddettir ve modern dünyanın kurtuluşu için gereken yüksek ahlâkî değerler de şiddet... Devamını Oku üzerine tesis edilmelidir. Lenin, Troçki ve Antonio Gramsci’nin saygı duyduğu bir isimdi.
Hattâ Gramsci’nin düşüncelerinin biçimlenmesinde oldukça belirleyici olduğu söylenir. J. P. Sartre ve Karl Mannheim O’nu bir faşist olarak nitelendirdi. Raymond Aron yıllar sonra “bu derece karışık ve çelişkili düşünce yapısına duyduğu saygıyı” itiraf etti. Mussolini ise Sorel’e övgüler dizdi. Başlıca eserleri şunlardır: L’ Avenir Socialiste des Syndicats –1898 (Sendikacıların Sosyalist Geleceği), La Ruine du Monde Antique –1898 (İlkçağ Dünyasının Yıkılışı), Les Illusions du Progrés –1908 (İlerlemenin Yanılsamaları), La Révolution Dreyfusienne –1909 (Dreyfus Devrimi), Saggi di Critica del Marxisma –1902, ‘Marksizme Eleştirel Yaklaşımlar’ (1985) adıyla Türkçe’de yayımlanmıştır. Öldüğünde, Fransız hükümeti Sorel’in cenazesini defnetmeyi reddetmiştir.
|
Kitapları
|