Malessa Enver Kimdir? Enver Paşa'nın Bilinmeyen Sanat Yüzü!

Malessa Enver Kimdir? Enver Paşa'nın Bilinmeyen Sanat Yüzü!
Malessa Enver Kimdir? Enver Paşa'nın Bilinmeyen Sanat Yüzü!

Enver Paşa'nın Sanat Yönü: Malessa Enver ve Resimleri

Malessa Enver Kimdir? Enver Paşa'nın Sanat Yönü

X platformunda başlayan 'Bana bilmediğim bir şey söyle' akımına verilen ilginç bir yanıt, Enver Paşa'nın bilinmeyen sanat yüzünü gün yüzüne çıkardı. Peki, Enver Paşa gerçekten ressam mıydı? 'Malessa Enver' kimdir?

Enver Paşa'nın Sanat Yönü Ortaya Çıkıyor

Bir kullanıcının 'Bana bilmediğim bir şey söyle' paylaşımına verilen yanıt, Enver Paşa'nın sanat dünyasında da iz bıraktığını gösterdi. Bolşevikler tarafından hapsedildiği dönemde çizdiği resimler, 'Malessa' imzasıyla günümüzde müzelerde sergileniyor.

Enver Paşa'nın Hapishane Dönemi ve Resimleri

14 Ekim 1918'de Harbiye Nazırı olduğu hükümetin istifa etmesiyle görevi sona eren Enver Paşa, İngilizlerin hakkında yakalama kararı çıkarmasıyla yurt dışına kaçmak zorunda kalır. 1920'de gerçek kimliğini gizleyerek Rusya'ya gitmek üzere Litvanya'ya hareket ederken uçağı düşer ve hapsedilir. Burada 'Malessa' imzasıyla resim yaparak para kazanır.

Çok Sayıda Çalışması ve Yeteneği

Enver Paşa'nın resim yeteneği o kadar kuvvetlidir ki hapishanede çizdiği eserleri müdürün dikkatini çeker ve resmini yaptırmak üzere evine çağırır.

Eskiz Defterleri ve Sanat Albümü

Enver Paşa'nın 5 adet eskiz defteri günümüze kadar ulaşmıştır. Murat Bardakçı, Enver Paşa'nın çizimlerini Enver isimli kitabında yayımlamıştır. Ayrıca Enver Paşa'nın eşi Naciye Sultan'ın hatıraları kitabından bazı detaylar da gün yüzüne çıkmıştır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.