Yapay zeka çocukluk travmalarını tespit edebiliyor

Yapay zeka çocukluk travmalarını tespit edebiliyor
Çocukluk döneminde yaşanan istismar ve duygusal travmaların beyin üzerindeki etkileri, yeni bir araştırma ile daha net bir şekilde ortaya konuyor.

İngiltere'de Essex Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, yapay zeka kullanılarak yüzlerce kişinin beyin taramaları incelendi ve travmanın genç bir beynin gelişimini nasıl etkilediği belirlendi.

Araştırmanın başındaki Dr. Megan Klabunde, travmanın genç bir beynin problem çözme ve empati gibi alanlarını etkilediğini vurgulayarak, bu tür etkilerin yeni tedavilere olanak sağlayabileceğini ifade etti. Beyin taramaları sonucunda, travma yaşayan bireylerde problem çözme yeteneğinin etkilendiği ve duygusal ilişkilerde zorluklar yaşandığı ortaya çıktı.

Çalışmaya katılan gençlerden Valeria, 16 yaşındayken yaşadığı travmanın hayatını nasıl etkilediğini şu sözlerle ifade etti: “Ne olduğunu anlamadan yerdeydim. Biri göğsüme oturdu. Bu benim için hayat boyu sürecek bir travmanın başlangıcıydı. Yıllarca fiziksel ve duygusal acı çektim."

Benzer şekilde, cinsel istismara uğrayan Kari ise araştırmanın kendisi için anlamını şu sözlerle ifade etti: "Bu araştırmanın benim için ne anlama geldiğini anlatacak kelime bulamamıyorum. Yıllardır ilişkilerle mücadele ettim ve her zaman 'neden ben?' diye merak ettim. Artık bunun benim hatam olmadığını biliyorum."

Yapay zeka tabanlı bu çalışmalar, çocukluk döneminde yaşanan travmaların etkilerini daha iyi anlamamızı sağlayarak, bu tür deneyimlere maruz kalan bireylere daha etkili ve özgün tedaviler geliştirme potansiyeline sahip.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.